Thira Lab

Thira Lab

Medische beeldanalyse van röntgenfoto’s en scans is ontzettend belangrijk, bijvoorbeeld voor de diagnose van ziekten en de behandelingskeuze. Binnen het Nijmeegse Thira Lab worden AI-oplossingen ingezet voor die medische beeldverwerking. Daarmee staat het ICAI-lab wereldwijd in de belangstelling.

Wat doet THIRA LAB?

Thira Lab is een samenwerking van het Nijmeegse Radboudumc, Parel van de regio Thirona en Delft Imaging Systems. Door promovendi en postdocs wordt gewerkt aan AI-oplossingen voor medische beeldanalyse van CT-scans van de longen, röntgenfoto’s van de borstkas en netvliesscans.

Bram van Ginneken is hoogleraar medische beeldverwerking bij Radboud University Nijmegen Medical Centre. Hij maakte zich hard voor de komst van Thira Lab en Radboud AI for Health, de eerste twee ICAI-labs in de zorg. “Er is vanuit de hele wereld enorme belangstelling om met AI en deep learning allerlei taken in de gezondheidszorg te automatiseren. Ook de belangstelling voor AI vanuit studenten is gigantisch.”

Thira Lab biedt promotieplekken, zodat toppers van de opleiding in deze regio kunnen blijven,” aldus Van Ginneken. “En aan samenwerking is het fijn dat de grote datasets en interessante problemen vanuit bedrijven nu gecombineerd worden met de data die wij hier in het ziekenhuis hebben.” Kennis wordt gedeeld tussen publieke en private partners om samen tot oplossingen te komen voor patiënten wereldwijd.

Deze rol speelt het AI FOR LIFE Center

Voor Bram van Ginneken is het duidelijk: “Met wereldwijde belangstelling voor AI is het belangrijk om als regio mee te blijven doen op dit gebied. Om voorop te blijven lopen in Nederland moet geïnvesteerd worden. Veel geïnvesteerd. Een plek als het AI for Life Center, waar kennis en kunde gebundeld wordt, helpt daarbij.” Het Thira Lab draagt op zijn beurt weer bij aan de doelstellingen van het AI for Life Center om samenwerking te faciliteren en talent naar de regio te trekken en hier te behouden.

“Thira Lab biedt promotieplekken, zodat toppers van de opleiding in deze regio kunnen blijven”

Bram van Ginneken

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met Esther van Straten!

Esther van Straten Manager externe samenwerkingen Radboud AI Esther van Straten is manager externe samenwerkingen bij Radboud AI, een campusbreed initiatief dat alle activiteiten van de Radboud Universiteit en Radboudumc op het gebied van AI met elkaar verbindt.
 “Radboud AI richt zich op verantwoordelijke en mensgerichte techniek, dat onderscheidt ons. Het overkoepelende thema is AI for Life. Daarbinnen richten we ons op vijf subthema’s: AI for Health, AI for Neurosciences, AI for Communication, AI for Natural Sciences en AI for Education.”
Naast het samenbrengen binnen de instelling is ook het gezicht, of de identiteit naar buiten toe belangrijk voor Radboud AI. Van Straten ondersteunt en faciliteert onderzoekers bij het leggen van contact met externe partijen, zoals bedrijven en overheden en bij het opzetten van netwerken: “De nieuwe regionale initiatieven AI for Life en de AI-hub in Oost-Nederland, waar de Radboud Universiteit een grote rol in speelt, zijn van belang om ons te profileren”.
Vul onderstaand formulier in om direct contact op te nemen



    Deel dit project:

    Share on facebook
    Share on google
    Share on twitter
    Share on linkedin
    Share on pinterest
    Share on print
    Share on email