Kolksensor van Dar en Zoolt

Vermindering van wateroverlast door klimaatadaptatie met behulp van predictive maintenance

Een slimme sensor die inspeelt op een lokaal klimaatadaptatieprobleem: wateroverlast bij intensieve regenval. Het Nijmeegse Zoolt ontwikkelt een prototype kolksensor waarmee openbare ruimte-beheerder Dar met behulp van predictive maintance net dat stapje verder kan zetten. Zoolt en Dar voeren momenteel een pilot uit in Nijmegen, maar uiteindelijk kan de sensor wereldwijd impact maken want een vergelijkbare oplossing bestaat nog niet. AI for Life helpt door contacten met kennisinstellingen als Radboud Universiteit en HAN tot stand te brengen.

Dit doet de kolksensor van Dar en Zoolt

Mede door de klimaatadaptatie merkte Dar de afgelopen jaren een forse stijging van overlast veroorzaakt door intensieve regenval. De kolksensor die is ontwikkeld door Zoolt, geeft aan wanneer een straatkolk (afwateringsput) vol zit en/of gerepareerd moet worden, een vorm van predictive maintance die leidt tot een forse kostenbesparing en het verminderen van onnodige verkeersbewegingen. Deze straatkolken raken namelijk regelmatig vervuild waardoor overstromingen kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk om op tijd te reinigen én tegelijkertijd niet te vaak te reinigen bij putten die nog niet vol zijn.

Met behulp kan Dar slim en doelgericht straatkolken kan legen op het moment dat dit nodig is en in de toekomst beter kan voorspellen wanneer zij welke straatkolken moeten legen. Hiervoor kregen zij subsidie van de provincie Gelderland.

“We werken met IoT (Internet of Things) netwerktechnologieën zoals Lora, LTE-M en NB-IoT en denken ook aan 5G om de metingen door te geven. Dat kan nu draadloos, met bijvoorbeeld een simkaartje dat zelf contact maakt met de satelliet. Dat kon een paar jaar geleden nog niet zo eenvoudig. Op grote schaal zou het veel kosten en overlast kunnen besparen en positief bijdragen aan het milieu door het verminderen van de verkeersbewegingen.”

Rens Rovers, medeoprichter van Zoolt

Deze rol speelt het AI for Life Center

Om met de opgehaalde data voorspellingen te kunnen doen over het moment dat de kolk aan een schoonmaakbeurt toe is, is Zoolt momenteel bezig een samenwerking op te zetten met de Radboud Universiteit en de HAN. Zoolt en Dar klopten bij AI for Life Center aan om het project verder te helpen. Daar worden nu de eerste stappen in gezet.

“Het verwerken en interpreteren van alle data die straks binnenkomen, en het ontwikkelen van algoritmes daarvoor, is iets waar de kennininstellingen sterk in zijn en bij zouden kunnen helpen. Het zou heel interssant zijn om op dat gebied samen te werken.”

Rens Rovers, medeoprichter van Zoolt

HIER NOG INVOEREN: WAT DOET AI FOR LIFE CENTER VOOR KOLKSENSOR, FOTO? EN VRAGEN WELKE OPROEP ZE DOEN.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met Richard Dobbelmann!

Richard Dobbelmann Business associate

Richard Dobbelmann ziet het potentieel van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) en werkt hard aan de realisatie van het AI for Life Center. Om dit te bereiken bracht hij samen met zijn college Dirk van Schaijk de Taskforce AI for Life bij elkaar en legt hij contacten met relevante partijen om de basis te leggen voor een effectief ecosysteem.

Vul onderstaand formulier in om direct contact op te nemen  Deel dit project:

  Share on facebook
  Share on google
  Share on twitter
  Share on linkedin
  Share on pinterest
  Share on print
  Share on email