Spraakherkenning-artificial-intelligence-ai

Op weg naar een quantumbrein

Een intelligent materiaal dat leert door zichzelf, net als het menselijk brein, fysiek te veranderen kan de basis vormen voor een compleet nieuwe generatie energiezuinige computers. Onderzoekers van de Radboud Universiteit zetten onlangs een belangrijke stap op weg naar zo’n ‘quantumbrein’.

Van gepersonaliseerd leefstijladvies tot zelfrijdende auto’s: voor kunstmatige intelligentie moet een computer in staat zijn patronen in de wereld te herkennen en nieuwe aan te leren. De computers van vandaag doen dit via machine learning software, waarbij de opslag en het verwerken van informatie gebeurt op twee verschillende plekken.

Efficiënt maken

Dat kan efficiënter, bijvoorbeeld door een materiaal te maken dat fungeert als hardware en software tegelijk. De Nijmeegse hoogleraren Alex Khajetoorians en Bert Kappen timmeren hiermee hard aan de weg. Zij slaagden er onlangs in een netwerk te bouwen met kobaltatomen die zich gedroegen als synapsen en zenuwcellen – in de hersenen betrokken bij informatieoverdracht. Het materiaal bleek zichzelf te kunnen veranderen.

Dat deze baanbrekende ontdekking uitgerekend in Nijmegen is gedaan, is geen toeval. De Radboud Universiteit doet al jaren onderzoek naar kunstmatige intelligentie, en er zijn in de regio meer dan 170 bedrijven die werken aan toepassingen op dit gebied. Kunstmatige intelligentie is zelfs een van de kernthema’s binnen Lifeport.

Nieuwe generatie computers

Het onderzoek van de twee hoogleraren kan de basis vormen voor een compleet nieuwe generatie computers. “Zelfadaptieve materialen maken kunstmatige intelligentie efficiënt, duurzaam en betaalbaar,” zegt Khajetoorians. En dat brengt energiezuinige zelfrijdende auto’s, gepersonaliseerd leefstijladvies en andere spannende toepassingen van kunstmatige intelligentie ineens een stuk dichterbij.

Daadwerkelijke toepassingen van het ‘quantumbrein’ laten nog een jaar of tien op zich laten wachten. Maar de onderzoekers komen graag nu alvast in contact met geïnteresseerde bedrijven.

Contact

Meer weten? Stuur een bericht naar a.khajetoorians@science.ru.nl of b.kappen@science.ru.nl

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email