ToloobaRMBR

JAIN Challenge stimuleert slimme toepassing van artificial intelligence

Op woensdag 28 april was de eerste uitreiking van de JAIN Challenge: een prijs voor het meest innovatieve idee om mensen met dementie hun waardigheid terug te geven door middel van artificial intelligence (AI). Het bedrijf Tolooba, gevestigd op de Mercator Launch in Nijmegen en NovelT Enschede, won met het prototype RMBR op het gebied van kunstmatige intelligente.

De oprichters achter het geheugentechnologiebedrijf Tolooba zijn de Friese ondernemers Fokko van der Woude en Anton. Samen met hun team hebben ze technologie in ontwikkeling met als doel kwantificeerbare positieve welzijnseffecten op de gemoedstoestand te stimuleren bij mensen met dementie.

Na het invullen van een persoonlijk profiel selecteert het algoritme een foto dat een positieve herinnering teruggeeft aan iemand met dementie. “Uit eigen ervaring weten we wat het effect is van foto’s, muziek en geur op iemands welbevinden. Ons algoritme doet eigenlijk twee dingen, het selecteert de juiste foto voor een persoonlijke herinnering en het classificeert het welzijnseffect van iemand met dementie. Onze ambitie is altijd geweest om het contact te herstellen tussen de persoon dementie en iemand identiteit. We hebben gezien wat het doet als iemand weer even zichzelf is in een gesprek”, aldus Van der Woude.

Knipper: “We zijn in 2016 begonnen met het uitwerken van de eerste basisprincipes, zitten nog midden in de ontwikkelfase en winnen nu de prestigieuze JAIN Challenge Award 2021. Een mooie erkenning, zeker gezien de kwaliteit van de jury.” De jury bestond uit onder andere Dr. Erik Scherder en Dr. Dick Swaab die in samenwerking met Alzheimer Nederland, TNO, Vilans, TOP CARE en Zonnehuisgroep Amstelland de uitreiking deden.

Verder lezen

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email