ICAI-lab Precision Health, Nutrition, and Behaviour

ICAI-lab Precision Health, Nutrition, and Behaviour werkt aan baanbrekende nieuwe toepassingen voor kunstmatige intelligentie

Een chatbot die je adviseert hoeveel je moet eten. Of een smartwatch die je waarschuwt dat je rustig aan moet doen. In het ICAI-lab Precision Health, Nutrition, and Behaviour werken onderzoekers van OnePlanet Research Center, Wageningen University & Research en de Radboud Universiteit samen met bedrijven aan baanbrekende nieuwe toepassingen voor kunstmatige intelligentie.

De koploperspositie van Nederland in kunstmatige intelligentie behouden en versterken. Dat is de gedachte achter het landelijk netwerk van ICAI-labs (www.icai.ai). Nederland telt er ruim twintig, met Precision Health, Nutrition, & Behaviour – operationeel sinds begin 2021 – als nieuwste aanwinst.

Integrale aanpak

We leggen de verbinding tussen onderzoek en praktijk, en tussen verschillende vakgebieden. Die kruisbestuiving is cruciaal om tot innovaties te komen waar de markt wat aan heeft,” zegt Tibor Bosse, wetenschappelijk directeur van het nieuwe ICAI-lab.

Behalve voedings- en gedragswetenschappen zijn ook sensortechnologie en data-sciences in het initiatief vertegenwoordigd; een combinatie van disciplines waarmee het lab zich onderscheidt van andere ICAI-labs in de regio, zoals het Thiralab, Radboud AI for Health en AI for Agrofood.

Meetmethoden koppelen

In het lab worden diverse meetmethoden getest en aan elkaar gekoppeld. Denk bijvoorbeeld aan een slim bord met sensoren die registreren hoeveel iemand eet. Of aan een smartwatch die iemands vitale functies meet. Daarnaast worden er slimme algoritmes en machine-learning technieken ontwikkeld om de meetgegevens te interpreteren en te vertalen naar gepersonaliseerd leefstijladvies.

Het is ingewikkeld om in kaart te brengen wat iemand eet of iemand zich voelt. Maar ik ben ervan overtuigd dat we daar met het ICAI-lab in gaan slagen. Daarmee komen nieuwe toepassingen van gepersonaliseerd leefstijladvies binnen handbereik,” zegt Guido Camps, net als Bosse wetenschappelijk directeur van het ICAI-lab en als senior onderzoeker verbonden aan OnePlanet Research Center en Wageningen University & Research. Bosse: “Mensen denken bij kunstmatige intelligentie nu nog niet altijd aan Nijmegen en Wageningen. Het ICAI-lab Precision Health gaat hier mede verandering in brengen.”

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email