Showcase Item 1

Donders gaat voorop in neurotech-onderzoek

Het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit zet de hersenwetenschap verder op de kaart, nationaal en internationaal. Met in Nijmegen een ICAI-lab waarin op het gebied van neurotechnologie en AI wordt samengewerkt met bedrijven. En het instituut zet een Europese samenwerking op waarin met acht universiteiten op het gebied van brein en techniek.

Marcel van Gerven is wetenschappelijk directeur van het ICAI-lab ‘Donders AI for Neurotech’. Een ICAI-lab is een partnerschap met bedrijven of andere Nederlandse academische instituten. In dit geval een samenwerking van het van de Radboud Universiteit in Nijmegen met partners als Abbott, Advanced Bionics, OnePlanet Research Center en Phosphoenix. Daarnaast nemen enkele wetenschappelijke instituten uit Nederland deel.

Partnerschap met bedrijven op gebied van AI

Vanaf september 2020 zet het lab zich in om verschillende cognitieve functies bij patiënten te herstellen. Functies die beschadigd zijn of zelfs verdwenen. Beter kunnen zien bijvoorbeeld. Van Gerven: “het onderzoek hiernaar ligt dicht op recente AI-ontwikkelingen. De neurale netwerken die in zelfrijdende auto’s worden gebruikt bijvoorbeeld, zijn dezelfde netwerken die wij gebruiken om visuele implantaten aan te sturen. Binnen Donders AI for Neurotech focussen we op die relatie tussen kunstmatige intelligentie en biologische intelligentie. Om in de neurotechnologie stappen vooruit te zetten.”

University of Brain and Technology

Internationaal gezien initieerde het onderzoekscentrum deelname aan het European Universities Initiative. Dit is een plan om de uitwisseling van onderzoek, onderwijs en werkgelegenheid te verbeteren. Met zeven andere vooraanstaande universiteiten treedt de Radboud Universiteit toe tot de alliantie. Er wordt samengewerkt op het gebied van brein en techniek, aan de zogeheten University of Brain and Technology. Wetenschappers hebben op deze manier meer mogelijkheden om (internationaal) samen te werken aan onderzoek.

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email