Showcase Item 1

In gesprek met HAN-lector Stijn Hoppenbrouwers over AI

De technologie van Artificiële Intelligentie integreren in bestaande systemen, daar houdt Stijn Hoppenbrouwers, lector Model-Based Information Systems aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) zich mee bezig. “Dat klinkt allemaal misschien iets minder sexy dan ‘intelligentie die mensen voorbijstreeft’, maar voor veel bedrijven is het juist veel interessanter.”

Artificial Intelligence (AI), maakt een belangrijk onderdeel uit van de nieuwe Master Applied Data Science (MADS) aan de HAN. Een deeltijd master, waarbij tegelijkertijd gewerkt wordt bij een bedrijf. Een noodzakelijke combinatie aldus Hoppenbrouwers: “We zoeken mensen die echt met hun voeten in de klei staan als het om dit thema gaat.”

De toegepaste insteek van AI

“Als het over Artificial Intelligence (AI) gaat, zijn er twee stromingen. De futuristische, waarbij gekeken wordt naar de fantastische en soms ook enge verhalen van intelligentie die mensen voorbij streeft.” Hoppenbrouwers legt uit dat de insteek van de HAN anders is: “Wij zijn volop bezig met AI en Data Science, maar kijken daarbij meer naar de toepassingen die met machine learning en deep learning te maken hebben. Waar juist vandaag de dag al fantastische dingen mee mogelijk zijn. Een toegepaste insteek.”

"Die toegepaste insteek van AI is voor veel bedrijven, onder andere in het mkb, veel interessanter"

Stijn Hoppenbrouwers, lector Model-Based Information Systems aan de HAN

Samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen

De HAN is betrokken bij de Nederlandse AI Coalitie. In de regio werkt de HAN samen met verschillende bedrijven en kennisinstellingen. Alliander in Arnhem bijvoorbeeld, de ICT-tak van de Belastingdienst en het Nijmeegse Hyster Yale. En in de zorg werkt HAN samen met het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.

Op het vlak van Artificial Intelligence ligt er een belangrijke link tussen de HAN en de Nijmeegse Radboud Universiteit (RU). “Die link is heel warm – en noodzakelijk. Want qua bekostiging van onderzoek komen hogescholen er in Nederland veel minder goed vanaf dan universiteiten. Tegelijkertijd zit de meerwaarde voor de RU in de combinatie van klassiek academisch onderzoek met een praktijkgerichte benadering.”

Het AI-netwerk van de HAN is sterk in opbouw. Hoppenbrouwers kijkt er met veel genoegen naar: “Een pruttelende ketel aan allerlei initiatieven, zo zie ik het. En ik denk dat de HAN een heel mooie centrale rol kan spelen in de regio, als onderdeel van de landelijke en Europese kennisecologie rondom AI.”

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email