kolksensor zoolt

AI-mogelijkheden kolksensor zijn groot: “Nog maar het begin van het verhaal”

Wat gaat er goed en wat zijn de uitdagingen? Dat onderzoekt Zoolt in de volgende belangrijke fase van de veelbelovende kolksensor. De afgelopen maanden was het Nijmeegse bedrijf druk bezig met het ontwikkelen van een prototype, maar nu is deze toe om in de praktijk getest te worden. Namens The Economic Board spraken wij met Rens Rovers, medeoprichter van Zoolt. Hij vertelt ons over de mogelijkheden van de kolksensor: “De sensoren zijn nog maar het begin van het verhaal.”

Eerder schreven we op de website van AI for Life over de ontwikkeling van de kolksensor. U kunt zich afvragen wat dit precies is. Kort gezegd is dit een klein apparaatje dat meet in hoeverre een straatkolk (afwateringsput) vol zit. De techniek van het kastje zendt data uit, waarna men middels software kan kijken wat er met de kolk moet gebeuren. Hierdoor kan Dar, de openbare ruimtebeheerder die de opdracht bij Zoolt heeft neergelegd, vele malen efficiënter de reinigingswerkzaamheden van de kolken uitvoeren.

Van kantoor naar praktijk

De afgelopen maanden heeft Zoolt het prototype uitvoerig getest binnen het eigen kantoor, maar in de pilotfase nemen de makers de sensor mee de buitenwereld in. Op verschillende plekken in Nijmegen is de kolksensor bevestigd en kan er gekeken worden hoe het apparaat zich staande houdt in de praktijk. Het testen van onvoorziene omstandigheden speelt daarbij altijd een rol. Is het apparaat waterdicht genoeg, hoe zit het met de batterijduur en hoe betrouwbaar zijn de metingen? Het zijn enkele van de uitdagingen waar men momenteel mee te maken krijgt.

Rovers: “Dat soort dingen ga je onderzoeken. Soms heb je snel antwoorden, maar soms moet je het langer uitzoeken. Als wij er ergens één in de stad ophangen, weten wij niet precies wat daar gebeurt. We hebben daar bijvoorbeeld geen camera ophangen. En zelfs als we die daar wel hebben, dan weten we nog steeds niet wat er ín die kolk gebeurt. Sommige dingen heb je van tevoren niet bedacht, maar daarom doe je een pilot.”

Grote mogelijkheden

Volgens Rovers komt er veel kijken bij een pilot. Het is om die reden ook nog niet exact duidelijk wanneer deze fase afgelopen is. Wat wel bekend is, is dat deze pilot belangrijk gaat zijn voor de vervolgstappen rond de sensor. De mogelijkheden zijn immers groot, zo vermoedt men bij Zoolt. Met de sensor kunnen op termijn hele intelligente functies voor elkaar gekregen worden.

Rovers vertelt dat er met artificieel intelligence (AI) veel mogelijk is: “De sensoren zijn nog maar het begin van het verhaal. Daarmee haal je heel veel data op, maar daar moeten wij vervolgens nog iets zinnigs van maken. We presenteren het in een dashboard, anders heb je er weinig aan. Daar heb je echter wel complexe algoritmes voor nodig. Als je AI in de fysieke wereld wil toepassen, zal je toch iets van een sensor nodig moeten hebben om de data mee te verzamelen.”

Lees hier verder

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email