Rik van der Heijden van Zoolt werkt aan print

AI hub Oost-Nederland verbindt op het gebied van Food, Health, Energy en Smart Industry

In Oost-Nederland wordt aan innovaties gewerkt voor een beter, duurzamer en gezonder leven. Artificial Intelligence (AI) speelt hierin een belangrijke rol. De nieuwe AI hub Oost-Nederland verbindt en etaleert deze bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

De AI hub Oost-Nederland is een een initiatief van The Economic Board en Twente Board, waar de Radboud Universiteit, Radboudumc, Universiteit Twente, Wageningen University & Research en Oost NL bij aangesloten zijn.

In Oost-Nederland houden ook al meer dan 350 bedrijven, van mkb tot toonaangevend, zich bezig met de ontwikkeling van AI. Het bedrijfsleven is bij de AI hub Oost-Nederland aangehaakt door onder andere Demcom, Nedap, NXP en Thales. Aan de regionale kennisinstellingen onderzoeken meer dan 500 wetenschappers en PhD’s de mogelijkheden van AI. Ook hogescholen HAN en Saxion spelen een belangrijke rol.

Versterken van het regionaal AI-ecosysteem

Het versterken van het AI-ecosysteem draagt bij aan een gunstig vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven, bindt onderzoekers aan de regio en biedt kansen om extra financiering voor onderzoek en ontwikkeling op te halen.

Samenwerken bevorderen

De ontwikkeling van AI-toepassingen in de regio richt zich op het gebied van Food, Health, Energy en Smart Industry. Thema’s die een positieve invloed hebben op het leven van de mens. Door gezamenlijk een Oost-Nederlandse propositie en strategie te formuleren, komen ook nationale en Europese samenwerkingen dichterbij. Zo draagt de AI hub Oost-Nederland bij aan de Artificial Intelligence-strategie van Nederland op landelijk niveau. Ook biedt het initiatief kansen om in Europa fondsen te werven. Denk aan nieuwe EU-programma’s zoals Digital Europe en Horizon Europe. Hierdoor kunnen bedrijven gemakkelijker (internationaal) samen optrekken bij innovatie.

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email