AI-consortium

Acht miljoen voor AI-consortium met Radboud Universiteit en Radboudumc

Het kabinet trekt acht miljoen euro uit voor een consortium op het gebied van AI, waar de Radboud Universiteit en het Radboudumc bij zijn betrokken. Het is onderdeel van de Thematische Technology Transfer-regeling (TTT). In dat kader gaat er 24 miljoen euro naar drie samenwerkingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, medische- en watertechnologie. Het bedrag wordt gelijk verdeeld over de drie TTT-consortia.
Het TTT.AI-consortium richt zich op het toepassen van kunstmatige intelligentie binnen de zorg en veiligheid met als uiteindelijk doel om meer op wetenschap gebaseerde AI-start-ups te creëren. De Universiteit van Amsterdam is de zogeheten penvoerder van het project. De Radboud Universiteit en het Radboudumc zijn onderdeel van een consortium waar vijf Nederlandse universiteiten en vier universitair medische centra aan mee werken, plus het Centrum Wiskunde & Informatica en investeerder LUMO Labs. Andere partijen zijn aangesloten als partner: de overige technische universiteiten, hogescholen, incubators, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, de Nederlandse AI Coalitie en het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI). Alle universiteiten krijgen een gespecialiseerde business developer die de link wordt tussen de regio en het nationale netwerk. Het is onder andere de bedoeling dat deze persoon interessante vindingen uit de regio, bijvoorbeeld vanuit de HAN, deelt met zijn of haar collega’s.

AI-start-ups

TTT.AI moet hét Nederlands loket worden voor AI-start-ups die ontstaan vanuit een kennisinstelling. Dat biedt kansen voor innovatieve bedrijven die zich met AI bezighouden, zo verwachten de initiatiefnemers. “Met deze landelijke samenwerking kunnen we nieuwe, veelbelovende spin-offs op het gebied van kunstmatige intelligentie de boost geven die ze verdienen”, vertelt Tom Heskes, hoogleraar Data Science en vanuit de Radboud Universiteit betrokken bij het consortium. “Radboud AI draait om human-centered AI, innovatie waarbij we mensen niet uit het oog verliezen. Samenwerking in AI-onderzoek naar gezondheidszorg, onderwijs, neurowetenschappen, communicatie, veiligheid en energie staat bij ons centraal, en met TTT.AI kunnen we dat onderzoek helpen vertalen naar maatschappelijk relevante producten en oplossingen.” “Met deze gerichte financiële ondersteuning voor innovatie kunnen de komende jaren enkele tientallen nieuwe kennisintensieve bedrijven van de grond komen”, verwacht demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.

Lees hier verder

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email